Το φαινόμενο του Bullying υπήρχε πάντα στους χώρους του σχολείου και φυσικά στην κοινωνία γενικότερα κι είναι πολύ στενά συνδεδεμένο με το αίσθημα της επιβίωσης, ελέγχου κι εξουσίας.
Είναι πολύ σημαντικό για τους γονείς να είναι πλήρως ενημερωμένοι για τις συμπεριφορές του παιδιού τους και κυρίως να βρίσκονται κοντά του ώστε και το ίδιο να αισθάνεται ελεύθερο να εκφράζει τα ειλικρινή συναισθήματα του για ό, τι του συμβαίνει.
Ας μιλήσουμε για το τι είναι bullying:
Bullying είναι η στοχοποίηση, ο εκφοβισμός, η συνεχής εκδήλωση απειλών και προσβολών, η λεκτική και σωματική βία προς ένα ή πολλά πρόσωπα.
Ίσως έχετε παρατηρήσει κάποια από τα παρακάτω φαινόμενα στη συμπεριφορά του παιδιού σας. Χωρίς αυτά να σημαίνουν όμως απαραίτητα πως το παιδί αντιμετωπίζει εκφοβισμό στο σχολείο, σίγουρα υποδηλώνουν πως απασχολείται από κάτι που του δημιουργεί ένταση κι άγχος:
- Μείωση της απόδοσης του στα μαθήματα
- Άρνηση συμμετοχής σε σχολικές δραστηριότητες
- Ενδείξεις θυμού, άγχους, στρες
- Επιστροφή της νυχτερινής ενούρησης
- Αλλαγές στον ύπνο και στην όρεξη για φαγητό
- Συμπεριφορά απόρριψης/υποτίμησης
Ποια είναι η θέση του γονιού:
Ελάτε κοντά στο παιδί και σε ήρεμο κι ήπιο κλίμα προσπαθήστε να συζητήσετε μαζί του σχετικά με το σχολείο, με τους συμμαθητές του, τους δασκάλους του, τυχόν τσακωμούς, τα διαλείμματα κλπ. Αποφύγετε να εκφράσετε αγωνία κι άγχος καθώς αυτά μπορεί να “κλείσουν” το παιδί περισσότερο στον εαυτό του.
Αν πράγματι ανακαλύψετε πως ίσως κάτι συμβαίνει στο σχολείο, εξηγήστε στο παιδί πως πολλά παιδιά έχουν βρεθεί ή βρίσκονται σε αυτή τη θέση για να το βοηθήσετε να απενεχοποιηθεί. Μιλήστε του για τα παιδιά που τον παρενοχλούν (αν κάτι τέτοιο συμβαίνει πράγματι) και εξηγήστε του πως εκείνα μάλλον έχουν περισσότερα προβλήματα από αυτό, γι’ αυτό και εκδηλώνουν έτσι το θυμό τους. Διερευνήστε την κατάσταση μαθαίνοντας περισσότερα στοιχεία από το παιδί σας, χωρίς όμως την απόδοση ευθυνών ή χαρακτηρισμών.
Βεβαιωθείτε πως το παιδί αντιλαμβάνεται ότι δεν ευθύνεται για τις πράξεις αυτές και προσπαθήστε να αξιολογήσετε την κατάσταση. Μάθετε στο παιδί σας να μιλάει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στους δασκάλους του και να δοκιμάσει να κάνει παρέα και με άλλα παιδάκια ή με νέες ομάδες. Αν η κατάσταση συνεχίζει επικοινωνήστε οι ίδιοι με το σχολείο και απαιτήστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.
Δώστε δύναμη κι αγάπη στο παιδί σας και σκεφτείτε πως αν η ψυχολογία του έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό ίσως χρειαστεί τη βοήθεια κάποιου ειδικού που θα μπορέσει να το προσεγγίσει και βοηθήσει διαφορετικά και με περισσότερη αποτελεσματικότητα. Μείνετε δίπλα του και μη ξεχνάτε να του υπενθυμίζετε πως είναι ένα παιδί άξιο να αγαπηθεί, να εκτιμηθεί και να νιώθει υπερήφανο για τον εαυτό του!